Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

За синдрома на раздразненото черво (СРЧ)

Мъж седи на дивана и допира ръце до корема си

Какво представлява синдромът на раздразненото черво?

Синдромът на раздразненото черво е най-често срещаното функционално стомашно-чревно заболяване и засяга между 9% - 23% от хората в световен мащаб. Степента на разпространение е по-висока при жените, отколкото при мъжете; по-младите хора е по-вероятно да бъдат засегнати от тези на възраст над 50 години.

При СРЧ не се откриват видими болестни промени в структурата на стомашно-чревния тракт, но симптомите могат да продължат с години и да влошат сериозно  качеството на живот в личен, професионален и социален аспект.

СРЧ не причинява възпаление и не води до по-сериозни здравословни проблеми.

СРЧ не е животозастрашаващо състояние и не се свързва с намалена продължителност на живота. СРЧ не се свързва значително и с диагностична история за психично заболяване, за тревожно и депресивно разстройство и зависимост от субстанции.

    Какви са
    симптомите на СРЧ?

    Симптомите на СРЧ са различни при различните хора и може да варират от леки до тежки. При някои хора може да се влошат за няколко седмици или месец и след това да намалеят за известно време. Други хора може да имат симптоми през по-голяма част от времето.

    Коремната болка е отличителният белег на СРЧ. Липсата на коремна болка изключва диагнозата СРЧ. Болката в корема се повтаря често и е свързана с дефекация или промяна в ритъма на дефекация. Болката може да се усеща в целия корем, въпреки че, като цяло, по-често е в долната част на корема.

    Обикновено е налице нарушена честота на изхождане като запек, диария или комбинация от запек и диария. Подуването на корема също е често срещано.

    Други симптоми, които по-често се проявяват при пациентите със СРЧ са тензионно или мигренозно главоболие, болки в гърба, хронична умора, хранителни разстройства, нарушена екзокринна функция на панкреаса, киселинен рефлукс, оригване, гадене, безпокойство и депресия, неотложни позиви за уриниране или често уриниране, болезнена менструация, безсъние и други.

    Жена застанала пред тоалетната и поставила ръце на корема си
    Жена застанала пред тоалетната и поставила ръце на корема си

    Какви са причините
    за възникване на СРЧ?

    СРЧ е заболяване, при което често не може да се установи конкретна причина, но някои от възможните рискови фактори са:

    • непоносимост към определени храни и напитки
    • хроничен стрес
    • прекарана бактериална, вирусна или паразитна стомашно-чревна инфекция
    • повишена чувствителност на червата (в отговор на различни стимули), която се усеща като болка и дискомфорт
    • нискостепенно възпаление в червата
    • прием на някои видове антибиотици и обезболяващи лекарства
    • наследственост
    Седнал мъж страдащ от болка в корема
    Седнал мъж страдащ от болка в корема

    Как се
    диагностицира СРЧ?

    Няма специфични тестове за диагностициране на СРЧ. В повечето случаи вашият лекар може да постави диагнозата СРЧ.

    Лекар преглежда резултатите от медицинските изследвания на пациентка.
    Лекар преглежда резултатите от медицинските изследвания на пациентка.

    Има ли мерки, свързани
    с промяна в начина на живот и хранене,
    които да намалят
    симптомите при СРЧ?

    Предприемането на някои малки, но сериозни промени в диетата и начина на живот като цяло може значително да намали симптомите на СРЧ и да подобри качеството на живот.

    Важно е да се установи редовен хранителен режим (закуска, обяд и вечеря, с леки междинни закуски тип „снак“  ), да не се пропускат хранения, да не се оставят дълги интервали между храненията и да не се яде късно вечер. Храната трябва да се приема бавно и да се дъвче старателно, в приятна обстановка и в седнало положение, а не „на крак“. Големите порции трябва да се избягват, защото затрудняват храносмилането и могат да причинят спазматична болка, подуване, диария.

    Редица клинични проучвания показват, че умерената физическа активност като ходене, колоездене, плуване, йога, за най-малко 30 минути на ден, 5 дни от седмицата, намалява симптомите на СРЧ, улеснява отделянето на газове, намалява подуването на корема, облекчава запека, има положителен ефект върху качеството на живот, умората, тревожността и депресията.

    Прием на ферментируеми въглехидрати

    Редица научни проучвания доказват ефикасността на диета с ниско съдържание на "ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли". Така наречената диета с ниско съдържание на FODMAP (ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли) препоръчва ограничаване на групи въглехидрати, които се усвояват слабо, ферментират бързо, увеличават обема на течности в дебелото черво, водят до газове, подуване на червата, болка, промяна в чревната перисталтика. Диетичният подход с ниско съдържание на FODMAP намалява симптомите при 70-75% от пациентите със СРЧ и подобрява качеството на живот.

    Млада жена тичаща в парка сама
    Млада жена тичаща в парка сама

    Важни съвети за справяне със синдрома на раздразненото черво

    Открийте ефективни мерки за справяне със симптомите на синдрома на раздразненото черво (СРЧ), включително информация за приема на течности, разтворими фибри, консумация на алкохол, кофеин и млечни продукти.

      Препоръчва се прием на 1,5-3 литра течности на ден (около 35 мл/кг телесно тегло), особено вода или други негазирани напитки като билков чай.

      Достатъчният прием на течности е важен за подобряване на честотата на изхожданията, за намаляване на нуждата от лаксативи при СРЧ с преобладаващ запек и за възстановяване на загубата на течности при СРЧ с диария.

      При пациентите със СРЧ разтворимите вискозни фибри с ниска степен на ферментация са най-подходящи както при запек, така и при диария. Неразтворимите фибри, като пшенични трици, не се препоръчват и дори могат да влошат симптомите.

      Добавянето на ленено семе към диетата може също да помогне за справяне със запека. Смляното ленено семе може да облекчи коремната болка и подуването при СРЧ със запек.

      Препоръчва се ограничаване на консумацията на алкохол в съответствие с препоръчителната граница за безопасен прием – до 1 стандартно питие на ден за жени и не повече от 2 стандартни питиета на ден за мъже. Същевременно поне два дни в седмицата трябва да са без алкохол.

      Алкохолът и неговите метаболити могат да забавят перисталтиката, да намалят способността на червата да абсорбират хранителни вещества и течности, да увредят лигавицата и да увеличат пропускливостта на чревните стени.

      Единицата мярка за измерване на консумираното количеството чист алкохол се нарича "стандартно питие". Едно „стандартно питие“ съдържа 10 г чист алкохол (етанол), независимо от размера на бутилката/чашата или вида на алкохола (например бира, вино, напитки с високо алкохолно съдържание). Няма значение и дали алкохолът е смесен с безалкохолна напитка, плодов сок, вода или лед.

      Ръка, покриваща чаша, за да предотврати консумацията на алкохол

      Препоръчва се ограничаване на консумацията на кафе в съответствие с препоръчителната граница за безопасен прием - до 400 мг кофеин на ден, като в това количество е включен и кофеинът от други източници - енергийни напитки, безалкохолни напитки (кола), черен шоколад, чай, някои безрецептни обезболяващи лекарства и други.

      Редица проучвания показват, че появата на симптомите на СРЧ е свързана с консумацията на кафе. Кафето увеличава освобождаването на хормони на стреса като кортизол, адреналин и норадреналин. Освен това кафето стимулира секрецията на солна киселина в стомаха, която може да раздразни и нарани чревната лигавица. И не на последно място, кафето има диуретичен ефект и може да причини обезводняване на организма и запек.

      Млякото и млечните продукти съдържат лактоза, чревен ензим, който помага за разграждането на захарта в млякото. Лактозата не се усвоява добре от около 70% от възрастните хора в световен мащаб. Типичните стомашно-чревни оплаквания при непоносимост към лактоза са подобни на тези при СРЧ и включват коремен дискомфорт, подуване на корема и редки изпражнения.

      Редица научни проучвания доказват ефикасността на диета с ниско съдържание на "ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли". Така наречената диета с ниско съдържание на FODMAP (ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли) препоръчва ограничаване на групи въглехидрати, които се усвояват слабо, ферментират бързо, увеличават обема на течности в дебелото черво, водят до газове, подуване на червата, болка, промяна в чревната перисталтика. Диетичният подход с ниско съдържание на FODMAP намалява симптомите при 70-75% от пациентите със СРЧ и подобрява качеството на живот.

      Храни с високо съдържание на FODMAP и алтернативи с ниско съдържание на FODMAP

      Вид FODMAP

      Храни с високо съдържание на FODMAP

      Алтернативи с ниско съдържание на FODMAP

      Олигозахариди
      (фруктани/галактоолигозахариди)

      Зеленчуци: артишок, аспержи, цвекло, броколи, брюкселско зеле, зеле, копър, чесън, праз, бамя, лук, грах, лук шалот
      Зърнени храни: ръжени и пшенични зърнени храни, когато се консумират в големи количества (напр. бисквити, хляб, кус-кус, крекери, паста)
      Бобови растения: печен боб, нахут, леща, червен боб
      Плодове: райска ябълка, диня, бяла праскова

       

      Зеленчуци: морков, краставица, картоф, чушка, патладжан, зелен фасул, маруля, спанак, див лук, пащърнак, тиква, зелен лук, тиквичка
      Заместители на лук/чесън: чесново олио
      Зърнени храни: брашно без пшеница и продукти, направени от тях (например хляб, паста, бисквити), лимец и продукти от лимец, овес, царевица, ориз, киноа
      Бобови храни: нахут от консерва
      Плод: домат

       

      Дизахариди
      (лактоза)

      Мляко: обикновено и нискомаслено краве, козе и овче мляко; сладолед
      Кисело мляко: обикновено и нискомаслено кисело мляко
      Сирене: меко и прясно сирене (например извара, рикота)

      Мляко: мляко без лактоза, бадемово мляко, оризово мляко
      Заместители на сладолед: джелато, сорбе
      Кисело мляко: кисело мляко без лактоза
      Сирене: твърдо сирене

      Монозахариди
      (фруктоза)

      Плодове: ябълка, праскова, манго,  круша, консервирани плодове в натурален сок, диня
      Пчелен мед
      Подсладители: фруктоза, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза
      Голяма обща доза фруктоза: концентрирани плодови източници, големи порции плодове, сушени плодове, плодов сок

      Плодове: банан, боровинка, пъпеш, грозде, грейпфрут, киви, лимон, лайм, портокал, мандарина, маракуя, малина, ягода, танджело
      Заместители на меда: златен сироп, кленов сироп
      Подсладители: всякакви подсладители с изключение на полиоли

      Полиоли

      Плодове: ябълка, кайсия, авокадо, череша, личи, нектарина, праскова, круша, слива, синя слива, диня
      Зеленчуци: карфиол, гъби
      Подсладители: изомалт, малтитол, манитол, сорбитол, ксилитол и други подсладители, завършващи на „-ол“

      Плодове: банан, боровинка, пъпеш, грозде, грейпфрут, киви, лимон, лайм, портокал, маракуя, малина
      Подсладители: глюкоза, захар (захароза), други изкуствени подсладители, които не завършват на „-ол“

      Порция печени пилешки гърди с ниско съдържание на мазнини

      Прием на храни с високо съдържание на мазнини

      Значима част от хората със СРЧ свързват появата на симптомите си след консумация на храни с високо съдържание на мазнини. Тези храни могат да забавят чревната перисталтика, да възпрепятстват отделянето на газовете и така да предизвикат задържане на газове и подуване на корема. Освен това, мазните храни могат да повишат свръхчувствителността на дебелото черво.

      Затова се препоръчват:

      • нетлъсто месо - пуешко, пилешко, патешко, гъше
      • нетлъста риби и морски дарове - тилапия, треска, писия, морски език, скариди, раци, омари, миди, стриди
      • нискомаслени или обезмаслени млечни продукти без лактоза

      Общият прием на мазнини не трябва да надвишава 40-50 грама на ден. Методите за готвене с по-ниско съдържание на мазнини, като печене, задушаване, варене и сотиране, също могат да помогнат за избягване на неприятните симптоми.

      Поемете контрол върху симптомите на СРЧ със Спазмомен®.

      Не позволявайте на симптомите на СРЧ да ви притесняват. Научете как Спазмомен® може да облекчи симптомите на СРЧ.

      Опаковка на Спазмомен®
      Опаковка на Спазмомен®